Beseda o multikultuře

"Už je to tady" aneb Beseda na téma Multikultura, studium v zahraničí, výměnné pobyty mládeže, práce v zahraničí a workcampy.


Ve čtvrtek 8. března jsme měli zajímavou besedu o různých druzích výměňování, zaměňování a proměňování. Besedu připravili a vedli pracovníci z ICM. Začalo to velice netradičně. Rozdali nám, neočekávejte papíry, byly to různé křupky, arašídy a sušenky. A beseda mohla začít. Popisovali nám, jak to chodí na různých výměnných pobytech v různých státech světa. Většinou to bylo Portugalsko, Česká republika, Francie, Itálie, Slovinsko, Polsko a další. Spolu se zaměstnanci ICM přišli i dva zajímaví mladí lidé, kteří se zúčastnili výměnných pobytů. Kromě prezentace nám hosté vyprávěli, co na pobytech prožili, a prozradili také různé perličky z jiného prostředí. Zhlédli jsme videa, která si sami tvořili. A musíme říct, že byla obzvlášť zajímavá. V jedné chvíli jsme byli ohromeni prací, kterou si s tím museli dát, a hned na to jsme se smáli, když jsme sledovali záběry, kde zúčastnění kluci napsali na své zadky nápis a potom nazí běželi parkem. Mimochodem v dotyčném parku se nachází i polská ubytovna, která však vypadala jako zámek. A jeden z nás si neodpustil vtipnou poznámku: "Tady bych spal klidně i na zemi." Jeden z těchto kluků byl i hostem na besedě. Druhým hostem byla dívka, která se zúčastnila pobytu v Českém Krumlově a jiných koutech České republiky.

Měli možnost vystoupit v pořadu České televize a to, abych pravdu řekla, jsem jim obzvlášť záviděla. Sami si i nahráli v nahrávacím studiu písně na karaoke. Jako například od skupin jako je Nirvana, Beatles a Ódu na radost v němčině.

Poté upoutali naši pozornost prezentací o studiu a práci v zahraničí. A workcampech, na kterých 6 hodin denně pracujete. Myslím si, že je to zajímavá zkušenost, ale na druhou stranu bych se bála tam jet. Místo toho bych radši jela na jeden z výměnných pobytů, které se v tomto roce uskuteční například na Kypru a Sicílii.

Ke konci besedy jsme všichni napsali své kontakty, aby nám mohli rozesílat informace o v blízké době konaných výměnných pobytech. Poté jsme si zahráli různé aktivity, aby prozkoušeli, jestli jsme byli pozorní.

A pokud někoho z nás informace zaujaly, určitě v budoucnu některou z možností využije. Vždyť do světa na zkušenou se vydávali už naši prarodiče.


Natálie Štěpánková a Zuzana Sládková 9.A

X

Přihlášení uživatele



Používejte stejné přihlašovací údaje
jako ke svému účtu na školním počítači