zpět na menu

Novinky ve školní jídelně

15. září 1999

Je tu nový školní rok a my máme možnost se poohlédnout po všem, co se nám společně s vedením školy podařilo vylepšit. Především je to nově upravený prostor před budovou a vchodem do školní jídelny, kde je nově položena zámková dlažba a příjemný vzhled doplňují i mísy s květinami, které jsou zde umístěny.

Zlepšil se také interiér jídelny v prostoru výdeje jídel. Byla provedena výměna části již opotřebovaného linolea za dlažbu a obklady. Jistě stojí za povšimnutí, že na stolech se každoročně obměňují květinové vázičky a rozrůstá se i květinová výzdoba, která se již stala oku lahodící samozřejmostí.

Současně došlo i k zlepšení vybavení kuchyně modernizací velkokuchyňského zařízení. Málokdo z nezasvěcených si dovede představit, co to znamená, že ve školní kuchyni se každý den uvaří více než jeden tisíc obědů. To je již pořádné množství, a proto je velice důležitý plynulý výdej jídel od prvního až do posledního strávníka.

K urychlení výdeje nám velmi pomáhá počítačový systém. Zabezpečuje snadný a rychlý přehled nad vydanými porcemi. Usnadňuje významně situaci i rodičům a žákům, již několik let u nás nejsou starosti se stravenkami, s jejich prodejem, evidencí, počítáním. Avšak ani nejmodernější technika nezvládne vše, pokud naši mladí strávníci nerespektují jediný a základní požadavek, a to je každodenní nošení stravovací kartičky. Jestliže dítě přijde na oběd bez kartičky (je velmi často zapomenutá doma), sice oběd dostane, ale musí si počkat na náhradní stravenku. Ta se vydává vždy deset minut před každou celou hodinou a není technicky možné, aby vedoucí jídelny byla celou výdejní dobu k dispozici pro výdej náhradních stravenek. To vše samozřejmě po překontrolování, zda je oběd opravdu objednán a předplacen.

Sledováním odběru jídel, resp. množství neodebraných obědů, jsme se v kuchyni dopracovaly k zajímavému zjištění chuti našich strávníků. Největší zájem je o bavorské vdolečky se šlehačkou a povidly, dále následuje krupicová kaše, rajská omáčka s těstovinami, vepřová pečeně, buchtičky s krémem, svíčková s knedlíkem, řízky, vepřové maso na paprice, karbanátky.

Stejně jako v minulém příspěvku, přidávám ještě něco navrch.

Recept pro rok 2000 - Vepřová roláda

Co k tomu potřebujeme:
1 kg vepřové kýty, 3 vejce, 5 kyselých okurek nebo kyselé zelí, 4 paprikové lusky, 4 jemné telecí párky, olej, cibule, hladká mouka, máslo.
Co s tím:
Z masa nakrájíme pláty, naklepeme, osolíme, poklademe míchanými vejci a dalšími surovinami. Plátky srolujeme a svážeme nití. Takto upravené maso dáme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli, zalijeme olejem a v troubě upečeme do měkka. Měkké maso vyjmeme, odstraníme nitě, nakrájíme na porce. Vydušená šťáva a tuk se zapráší moukou, opraží do zlatohněda, zalije se vodou, rozšlehá, povaří se a procedí. Jako vhodnou přílohu doporučujeme brambory se zeleninovými saláty nebo bramborovou kaši s kompotem.

Dobrou chuť přeje kolektiv školní kuchyně !


Jaroslava Krchová, vedoucí školní jídelny


zpět na menu